Szófelhő
kommunikáció feladat oktatás műhely tehetséggondozás internet digilektus konferencia média stílus módszertan facebook marketing stilisztika barangoló netszótár internetkommunikáció utazás szövegalkotás borkommunikáció infokommunikáció bormarketing bibliográfia stílusgyakorlat kreatív írás digital_communication digilect emotikon tipográfia írásgyakorlat pályázat marketolingvisztika retorika digitális_kommunikáció prezentáció emoticon communication visual_communication önéletrajz visualisation reklám életrajz szövegértés tárgyalástechnika vizuális kommunikáció folyóirat üzleti kommunikáció meme szövegértelmezés vizuális_kommunikáció szövegelemzés énmárka szövegnyelvészet memes vizualitás szöveggondozás
Szövegértés (Lantos Dóra) |
2012. április 21. szombat, 11:10 |
Olvassátok el a következő szöveget! Válasszatok ki 5-8 feladatot a felsoroltak közül és állítsatok össze belőle szövegértés feladatsort egy 6./8./10./12. osztályos csoportnak!
A kakaó átváltoztatása csokoládévá valódi tudást, szenvedélyt és művészi érzéket kíván. Mindez egy rendkívül élvezetes folyamat, amely a trópusi őserdőkben kezdődik és a csokoládégyárban ér véget. A Lindt Csokoládé Mesterei igazi szenvedéllyel készítik el a selymes étcsokoládét, a lágyan olvadó tejcsokoládét, és megannyi apró remekművet, köztük a pralinékat és sok más apró ‘Lindt csodát’. A csokoládé készítés során három fő fázist különböztetünk meg: 1. fázis: A termesztés és a szüret A csokoládé készítés a kakaótermesztéssel kezdődik a termőföldeken: A LINDT által használt legkiválóbb kakaóbabfajták, a Criollo és Trinitario, leginkább Dél- és Közép-Afrika területeiről származnak. … A kakaót kézzel szüretelik, fermentálják és szárítják. Mindez nagyon munkaigényes folyamat, amelynek minden munkafázisa egy helyen, a kakaófa termőföldjén zajlik. A kakaófa miután elérte érettségét, folyamatosan terem. A fehér vagy rózsaszínű ötszirmú virágok a fatörzsön és az alacsonyabb ágakon sarjadnak más fáktól eltérően, amelynek virágai és gyümölcsei a fa tetején lévő kisebb ágakon, magasan nőnek. Ezt a jelenséget caulifloria-nak hívják. A szürethez egyáltalán nem vesznek igénybe semmilyen gépet – a földművesek hosszú rudat vagy kést használnak, hogy elérjék a legmagasabban fekvő gyümölcsöket is. A kakaóhüvely kemény héját egy széles pengéjű késsel nyitják fel, a machete-vel. Majd a pépes gyümölcshúsból kiszedik a kakaóbabokat. Egy ügyes és gyorskezű munkás akár 500 darab kakaóhüvelyt is fel tud nyitni óránként. A kakaóbabok ezután ládákba kerülnek vagy halmokba rakják azokat és lefedik banánlevelekkel. Az elkövetkező 3-5 napban a kakaóbabok a borhoz hasonlóan fermentálódnak. A kakaóbab körüli kocsonyás réteg ezalatt felmelegszik aktiválva az enzimeket és előállítva azokat az összetevőket, amelyek megadják a kakaóbab csokoládé aromáját. Mindeközben súlyuk 50%-át elveszítik. A fermentálás addig tart, amíg a kakaóbab el nem nyeri gazdag, sötétbarna színét. … Forrás: http://www.lindt.hu/csokoladekeszites
1. Adj címet a szövegnek! 2. Válaszolj a kérdésekre a szöveg alapján! Milyen fajta csokoládékról beszél a szöveg? Honnan hozza a LINDT a csokoládé alapanyagát? Milyen eszközöket használnak az első fázis alatt? 3. Keresd ki a szövegből, milyen részei vannak a kakaófa termésének! 4. Mit jelent a szövegben? coulifloria machete 5. Húzd alá a szövegben a kulcsszavakat! (legalább 3, legfeljebb 5 szót) 6. Húzd alá a szövegben a kakaóbab részeinek jelzőit! (legalább 4-et) 7. Foglald össze a szöveg lényegét 5 sorban! 8. Írd át a szöveget úgy, mintha magad nézted volna végig a folyamatot! (~10 sor) 9. Döntsd el, melyek igazak a következő állítások közül! A kakaófa június elejétől szeptember közepéig terem. A kakaófa virágja különbözik a többi fáétól. A gépek segítségével gyorsan elvégzik a szüretelést. A szövegben olvasható első fázis munkafolyamata alatt a kakaóbabot nem szállítják el a termőföldekről. 10. Rajzold le a kakaófa virágát a szöveg alapján! 11. Írj vázlatot a szöveghez! 12. Mit látsz a képen? 13. Írj 3 kérdést a szöveggel kapcsolatban! 14. Pótold a hiányzó szót a szöveg alapján! A kakaóbabokat ládákba teszik ……………………… banánlevelekkel lefedik. A kakaófa folyamatosan terem …………………… elérte érettségét. Egy …………………………………… munkás 500 darab kakaóhüvelyt nyit fel óránként. 15. Írd le, milyen az alapanyag, amit az első fázis végén a termőföldekről elszállítanak! |