Stílustörés (Scheuring Flóra)
2011. március 14. hétfő, 16:13

1. Hibajavítás

 

(Csoportonként 1-1 szövegrészlet kijavítása úgy, hogy ne legyenek stílustörő nyelvi elemek a szövegben.)

Javítsátok ki a szövegeket úgy, hogy ne legyenek bennük stílustörő elemek!


A klasszikus mákos guba

Hozzávalók:

  • 6 gigantikus kifli
  • 1 liter tej
  • vaníliás cukor
  • 3 tikmony
  • 15 dkg darált mák
  • 8 dkg cukor
  • 5 dkg porcukor

A kifliket hagyd egy kicsit megszikkadni. A tejet melegítsd fel. A tikmony sárgáját keverd ki a cukorral, és add a tejhez. Ja, és ne hagyd felfőni! Keverd bele a vaníliás cukrot is. A mákot keverd el a porcukorral. Fogj egy jénai tálat, vajazd ki. A kifliket karikázd fel, és hányd a tál aljára. Locsold meg a tejes keverékkel, és szórj rá mákot. Folytasd így, amíg el nem fogy. Told előmelegített sütőbe, és közepes lángon nyomasd 25 percig.

 

Sakk-alapszabályok

A sakkot két halandó játssza egymás ellen. Egyik halandó a sötét, a másik a világos bábukat irányítja. Mindkét halandónak 16 bábuja van kezdésnél: egy király, egy királynő, két bástya, két futó, két huszár és nyolc gyalog. A játék célja, hogy az ellenlábas királyát olyan helyzetbe kényszerítse, melyben az meg van támadva és ez a támadás az ellenfél semmilyen következő szabályos lépésével sem hárítható. Az a halandó, amelyik ezt eléri, "bemattolja" ellenfelét, és ezzel győzedelmeskedik. Az ellenfél, aki a mattot kapta, elvesztette a játszmát.

 

De mit tehetünk a téli depresszió tüneteinek kezelésére, megelőzésére?

Több fényt!

A legkézenfekvőbb természetesen az, hogy a lehető legtöbb időt tespedj a fényben, mégpedig ha lehet, természetes fényben. Ha megteheted, munkád során is úgy téblábolj, hogy természetes fény érjen az ablakon keresztül. Minél több időt tölts kint a szabadban, például slattyogj át a munkahelyedre gyalog. Valamennyit a mesterséges fény is segít, de csak akkor, ha az nem neon. Ha már nagyon eleged van, használj úgynevezett fényterápiás lámpát, ennek hullámhossza hasonlít leginkább a természetes napfényéhez.
(Bővebben a www.fenyterapia.lap.hu oldalon olvashatsz erről.)

 

Internetes szótár keresője

Előfordulhat, hogy elírtad? Ha nem, akkor biza a mi hibánk, hogy nem találod. Talán próbálj csak a szótőre keresni... Mindenesetre a szótár feltöltésével folyamatosan szenvedünk, tehát hamarosan erre a szóra is kaphatsz találatot. Az adatbázis feltöltése dög lassan megy, és tudjuk, hogy elég kevés szavunk van még. Legyetek szívesek, ezzel kapcsolatban ne merészeljetek nekünk üzenetet írni!

 

2. Különböző stílusrétegek, stílusárnyalatok közti stílustörés létrehozása egy adott szöveg alapján négy csoportban

 

Készítsetek a szövegből olyan új szöveget, amelyben az általatok húzott két stílusváltozat közül az egyik a szöveg alapstílusa, a másik annak stílustörő eleme legyen!

Vidéken születtem és nevelkedtem, de a falvak életéről sokáig alig tudtam többet, mint ha városban pillantottam volna meg a napvilágot. A parasztok lelkivilágát jó ideig csak hallomásból ismertem. Pusztán születtem, ott is laktam serdülő koromig. Puszta magyarul nem csak azt a regényes szabad, tengervégtelenség legelőt jelenti, amelyen Petőfi méneseinek körme dobog; a dunántúli magyar nyelven ezt egyáltalán nem jelenti, abból az egyszerű okból, mert ott nincsenek ilyenek.

 

szleng – önéletrajzi

tudományos – romantikus

patetikus – szleng

 

Keresés

Google-ajánlat