Szófelhő
kommunikáció feladat oktatás műhely tehetséggondozás internet digilektus konferencia média stílus módszertan facebook marketing stilisztika barangoló netszótár internetkommunikáció utazás szövegalkotás borkommunikáció infokommunikáció bormarketing bibliográfia stílusgyakorlat kreatív írás digital_communication digilect emotikon tipográfia írásgyakorlat pályázat marketolingvisztika retorika digitális_kommunikáció prezentáció emoticon communication visual_communication önéletrajz visualisation reklám életrajz szövegértés tárgyalástechnika vizuális kommunikáció folyóirat üzleti kommunikáció meme szövegértelmezés vizuális_kommunikáció szövegelemzés énmárka szövegnyelvészet memes vizualitás szöveggondozás
Macaron |
2016. február 13. szombat, 21:34 |
Életem első macaronja. Sokáig nem mertem nekifogni, de kár volt tartani tőle... Az itteni változatot három receptből gyúrtam össze. Hozzávalók: 4 tojásfehérje 5 dkg cukor 20 dkg porcukor 11 dkg finomra őrölt mandula (alias mandulaliszt) kakaópor
A ganache-hoz: egy nagy tábla étcsokoládé (18 dkg) 5 dkg vaj 3 dl habtejszín
Elkészítés: Bekapcsolom a sütőt 50 fokra. Összekeverem a mandulalisztet a porcukorral (és a kakaóval, ha csokibarna macaront készítünk). A hűtött tojásfehérjéből az 5 dkg cukorral nagyon kemény habot verek (ha felfordítom a tálat, meg se mozdul a hab). Adagonként belekanalazom a mandula-cukor-kakaóport, és eldolgozom. 30 másodpercig keverem (ez nagyon tetszett az elolvasott receptekben, úgyhogy követtem). Belekanalazom az előre elkészített habnyomóba, és a szilikon macaronformára vagy a sütőpapírra (ez utóbbi kevésbé szerencsés) szép formákat nyomok. Gyorsan, de nem kapkodva kell dolgozni, mert hamar elkezd szilárdulni a habunk teteje. Állítólag lehet szilárdítani szobahőmérsékleten is, de így az érzésem szerint soha nem lett volna kész, ezért 50 fokon a sütőbe tettem bő egy órára, addig, amíg a teteje már nem ragad az ujjunkhoz, szinte "kopog". Ekkor átállítom a sütőt 140 fokra és hőlégkeverésre. A macaron 10-15 perc alatt készre sül, ekkor nyeri el a széle a jellegzetes macaronszerű formáját is. Amíg szárad a macaron, elkészítem a krémet: felforralom a tejszínt, és összekeverem az apróra tört csokoládéval és a vajjal. Elvileg ennyi elég lenne, de én még az egészet felforraltam egyszer, mert sehogy nem akart megszilárdulni. Teljesen hagyom kihűlni. Ha a macaronalap és a krém is kihűlt, megtöltöm kettesével a macaronokat a krémmel. És ha már holnap lesz Bálint-nap, készítettem egy rózsaszín változatot is.
|