Hidvégi-bagett
2017. július 22. szombat, 13:46

Hosszadalmas, háromnapos, de megér minden percet!

1. nap (előtészta)

50g teljes kiőrlésű (rozs- vagy tönköly)liszt , 50-60 ml szőlőlé (100%, igazi), 1 g élesztő. Ezeket összekeverni és egy napot a hűtőben pihentetni.

 

2. nap (tészta)

500 g (kenyér- vagy tönköly)liszt, az előtészta, 15 g só, 5 g élesztő és 400 ml víz. Géppel vagy (bátrabbaknak) kézzel 20-30 percig dagasztandó, szalagos legyen, még ha lágy is a tészta. Ha ez megvan, akkor 1 napra mehet a hűtőbe pihenni.

 

3. nap (sütés)

A tésztát 1 órával a formázás előtt ki kell venni. 240 fokra elő kell melegíteni a sütőt, az aljára be kell tenni egy tálka vizet, hogy gőz legyen odabenn.

Formázás előtt nem kell átgyúrni a tésztát, és kell némi lisztet használni, mert lágy és ragad. Három buci lesz belőle. Formázás után meg 30-40 perc pihentetés kell letakarva. Ezek után mehet a sütőbe, ekkor le kell venni a hőfokot 220 fokra, és kb. 25-30 percet sütni. 2 alkalommal kihúzni és vízzel a tetejét bepermetezni (így lesz fényes).

 

 

 

Itt csak kettőbe osztottuk a tésztát, pedig háromba kellett volna. De elsőre nagyon finom lett (az egyik fekete olívás, a másik "sima"). Dúsítható lila- vagy vöröshagymával, szárított paradicsommal, magvakkal stb.

rec bagett

 

Másodjára viszont már tényleg csudálatos lett (háromba osztva):

rec bagett2

 

Keresés

Google-ajánlat