Szófelhő
kommunikáció feladat oktatás műhely tehetséggondozás internet digilektus konferencia média stílus módszertan facebook marketing stilisztika barangoló netszótár internetkommunikáció utazás szövegalkotás borkommunikáció infokommunikáció bormarketing bibliográfia stílusgyakorlat kreatív írás digital_communication digilect emotikon tipográfia írásgyakorlat pályázat marketolingvisztika retorika digitális_kommunikáció prezentáció emoticon communication visual_communication önéletrajz visualisation reklám életrajz szövegértés tárgyalástechnika vizuális kommunikáció folyóirat üzleti kommunikáció meme szövegértelmezés vizuális_kommunikáció szövegelemzés énmárka szövegnyelvészet memes vizualitás szöveggondozás
Áfonyás és áfonyátlan sajttorta |
2012. szeptember 14. péntek, 08:49 |
Kipróbált és sokszorosan bevált recept
Hozzávalók: 15 dkg teljes kiőrlésű keksz vagy darált keksz 5 dkg vaj 80 dkg tejszínes krémsajt (mascarpone, kisebb formához értelemszerűen kevesebb) 20 dkg tejföl 15 dkg porcukor 1 cs vaníliás cukor 4 tojás
A sütőt 180 fokra melegítjük. A formát kivajazzuk, sütőpapírral kibéleljük. A vajat megolvasztjuk, a darált keksszel összegyúrjuk. A masszát a tortaforma aljába tesszük, és laposra nyomkodjuk. (Változata: kevés cukrot karamellé olvasztunk, beledobunk egy kis apróra tört diót, és ebbe tesszük az olvasztott vajat [a karamelles variációhoz több, 10 dkg kell belőle] és a darált kekszet.) A szobahőmérsékletű krémsajtot, a tejfölt, a porcukrot és a vaníliás cukrot simára keverjük. Egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat. A masszát a süteményalapra kenjük, és a sütőben (középen) ugyanazon a hőfokon 1 órát sütjük. (Előbb hatalmasra nő a krém, majd ahogy kivesszük a tortát a sütőből, összeesik.) A tortát késsel elválasztjuk a forma oldalától, és hűlni hagyjuk. Tálaláskor adhatunk hozzá (például áfonya)lekvárt.
(az eredeti recept forrása: nosalty)
Áfonyás sajttorta Recept a Balhétterem blogon
Hozzávalók 24 cm formához: A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 24 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A vajat megolvasztjuk, darált keksszel összemorzsoljuk, majd a tortaforma aljába nyomkodjuk. Rászórjuk az áfonyát. A tetejére is tegyünk félre néhány szemet. Tegyük a keverőtálba a tojásokat, krémsajtot, cukrot és a vaníliakivonatot, és keverjük jó habosra. Öntsük az áfonyára, és süssük kb. 35-40 percig, amíg aranybarna nem lesz a teteje. Hagyjuk hűlni, és kész is.
|