30 perces kifli
2018. február 24. szombat, 11:41

Bögrés. Reggelire vagy vendégvárónak. Elkészítettem: nagyon sokszor.

 

A mérce a 2,5 dl-es bögre.

Hozzávalók 16 darab nagyobb kiflihez:

A tésztához:
– háromnegyed bögre 3,5%-os kefir (1 kis pohár, 150 g)
– negyed bögre étolaj (fél dl)
– szűk fél bögre 2,8%-os tej (1 dl)
– három és fél bögre fehér finomliszt (45 dkg)
– fél kocka (2,5 dkg) friss élesztő
– 1 evőkanál kristálycukor
– 1 tojás
- pici só

A sós vajhoz:
– 10 dkg puha vaj vagy margarin
– fél evőkanál só

A kenéshez:
– 1 tojás sárgája

 

Elkészítése:

1. A tejet meglangyosítjuk egy kisebb edényben, majd belekeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük.
2. Egy másik kisebb tálkában a sót összekeverjük a puha vajjal, ezt is félretesszük.
3. Ha az élesztő felfutott, akkor egy nagyobb tálba mérjük bele a lisztet, öntsük rá az élesztős tejet, majd az összes többi tésztahozzávalót, és gyúrjuk össze. Ha nagyon ragad, akkor adjunk hozzá még egy kis lisztet, ha nagyon száraz, akkor egy kis tejet, mert jól kezelhető tésztát kell kapnunk.
4. A tésztát osszuk négy részre, majd nyújtsuk őket körülbelül tányérnagyságú körökké.
5. Két lapra osszuk szét a sós-vajas keveréket, és szépen kenjük szét rajtuk egyenletesen.
6. Ezután helyezzünk rá mindegyik megkent körre egy másikat, majd vágjuk őket cikkekre, a két lap mindegyikét nyolc-nyolc cikkre. Tehetünk bele reszelt (füstölt) sajtot is.
7. A cikkeket a hosszabbik felüktől kezdődően kiflikké felcsavarjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, tojássárgával megkenjük a tetejüket, és száznyolcvan fokos sütőben (alul-felül sütés) aranyszínűre sütjük őket.

 

 

 

 

Keresés

Google-ajánlat