Nagy boblacsek
2014. december 09. kedd, 12:27

Narratív szövegek

 

A nagy Boblacsek

A Nickelodeon legújabb meseprodukciójában megismerhetitek a Százholdas Pagonyból kitaszított Boblacseket; Róbert Gida rég elfeledett játékát. Az író most új megvilágításba helyezi a jól ismert gyerekmesét, főszerepbe helyezve a kedves Micimackó gonosz ikerpárját. Ha kíváncsiak vagytok, kitől fél legjobban Malacka, hova tűnik mindig Füles farka, tartsatok a nagy Boblacsekkel minden délután a Nickelodeonon!

(Boda Viktória, Bárdy Orsolya, Takács Vivien, 2014)

 

A Nagy Boblacsek története

Nagy Boblacsek egy cseh kisváros leghíresebb személye. A városi legenda szerint volt egy fia, kis Boblacsek, aki egy óvatlan pillanatban elkóborolt édesapja szeme elől. A kétségbeesett apa a város segítségét kérte, hogy felkutassák a kis elveszettet. A lakosok nem az összetartásukról voltak híresek, a városban a segítség idegen fogalomnak számított, még polgármestert sem tudtak választani, mindenki magát szerette volna vezetőnek. Most viszont a kétségbeesett édesapa látványa megrendítette a kőszíveket, és az egész város a kis Boblacsek keresésére indult. Nagyon hamar megtalálták, egy közeli tisztásan játszadozott, mit sem sejtve apja aggódásáról. A városiak meglátva az összetartás és a szeretet erejét, megválasztották Nagy Boblacseket polgármesternek, akinek a mellszobra még most is a város főterén áll, és emlékezteti a lakosokat erre a tanulságos történetre.

(Zsák Éva, Krammer Dóra, 2014)

 

A nagy boblacsek leírása

A boblacsek Kelet-Európa legfinomabb sajtja. Csehországban fedezték fel a 16. században. Nevét III. Nagy Bobla királyról kapta, akinek mindennapi és kedvenc étele volt ez az ínyencség. Főképp azért kedvelték az udvarában, mert egyszerre volt sós, édes és porhanyós. Leginkább húsra olvasztva fogyasztották. Ma is nagy népszerűségnek örvend a lakosság és a turisták körében. Ha Csehországban járnak, feltétlenül kóstolják meg!

(Endrei Enikő, Ispán Zsófia, Rába Katalin Zsuzsanna, Vakula Tímea, 2009)

 

 

Kocka alakú, csokis sütemény. Nevét Boblacsek cseh pék után kapta. A sütemény tésztája habkönnyű, mandulás krémmel van töltve. Édes fehér borral ajánljuk fogyasztását. Étkezések után desszertként vagy önálló főételként is megállja helyét. Diabetikus változatát (ahol a cukrot mézzel helyettesítjük) cukorbetegek is fogyasztják.

(Oláh Dorottya, Murzsa Tímea)

 

A boblacsek tradicionális északkelet-magyarországi desszert. A tésztája rendkívül omlós, ezért hozzá érni nem szabad, mert különben szétporlad. Fontos, hogy a boblacsek mindig friss boblából készül, ezért kora reggel a dér csípte boblát leszüretelve indulhat meg a sütés. Mivel elkészítéséhez nagy tapasztalat kell, ezért kizárólag csak 90 év feletti szakképzett nagymamák készíthetik. Az omlós boblacsek mellé italként az 1500 méter feletti magashegységek forrásainak friss vizét ajánljuk.

 

Csehszlovák bűnügyi film. Főszereplője az ifjú Boblacsek, aki gimnáziumi szerelmét elvenné, de a lány zárdába vonul. A főhős csalódottságában templomokat kezd fosztogatni. De egy ponton elborul az agya, és már nem tudja a valóságot megkülönböztetni a hallucinációtól. Időben elkapja-e a rendőrség, még mielőtt az évtized sorozatgyilkosa válna belőle? Megbocsát-e neki szerelme, vagy ő is Boblacsek áldozata lenne? (Port.hu)

(Gáspár Nikolett Anna, Horváth Kinga, 2015)

 

 

Procedurális szövegek

 

A boblacsek receptje 1.

Hozzávalók:
1 kg bob
0,5 kg lacsek
25 dkg lisztharmat
5 emelet omlás
1 csipet nyünyüke

Elkészítés:
Abáljuk meg a bobot a lacsekkel, míg meg nem züttyen. Furmintáljuk egy órán keresztül a lisztharmattal, míg humusz állagúvá nem szikkad. Rottyantás után ötemeletnyit omlasztjuk, majd a hűtőben ratifikáljuk. Egy óra múlva nyünyükével tálaljuk.

(Finy Krisztina, Mudri-Molnár Simon, Sas Bernadett, 2009)

 

A boblacsek receptje 2.

Fogj egy jól megtermett boblacseket, és szabadítsd meg a tollaitól. Vágd le az ehetetlen testrészeit (pl. a lábát, csőrét), mosd meg, és tedd egy előmelegített sütőbe. Süsd 10 percig 200 oC-on, majd öntsd nyakon tejföllel, szórd meg sajttal, és hagyd sülni még 45 percig. Hideg umpalumpa-karikákkal tálald

(Bácskai Júlia, Koskó Barbara)

A boblacsek receptje 3.

Végy 5 egész szmörföt és hámozd meg. Főzd meg 1 liter szubában, 2 kiskanál zurattyival. Egy tálba keverd ki a vatut, és add hozzá a főtt szmörföt. Ízlés szerint ízesítsd kációval, majd helyezd az előmelegített sütőbe. 10 perc elteltével már fogyasztható is az omlós boblacsek. Jó étvágyat!

(Czakó Nóra, Szatmáry Éva, Varga Zsuzsanna, 2010)

 

Nagy Boblacsek

Ön a Nagy Boblacsek 3.7 kabalamackót tartja a kezében, lapraszerelt állapotban. A csomag tartozékai: 1 fej, 2 fül, 2 láb, 2 kéz, 1 törzs. A megfelelő működés érdekében tartsa be tájékoztatónk minden pontját. A kabalamackó 3 éven aluli gyermekek kezébe nem adható! A mellékelt képek alapján illessze a törzshöz a fejet, a kezeket és a lábakat. Végül szerelje a füleket a fejre.

Gratulálunk, hogy mostantól egy Nagy Boblacsek kabalamackó boldog tulajdonosa!

(Márkus Anna, Karácsony Boglárka, Váradi Melinda, 2014)

 

Keresés

Google-ajánlat